söndag 6 december 2009

Chokladhav

Jösses ja.

Med kokboken i högsta hugg inne på coopextra, räknade dubbla tryffelrecept på fingrarna, valde mellan blockchoklad, fin blockchoklad och bättre chocklad. Drog ner ett par kilo i kundvagnen, i förbifarten nåt kilo mandelmassa, nougat och nötter. Kondenserad mjölk och all grädda vi kunde hitta.
Damen bakom kassaapparaten fick ställa sig upp för att nå till toppen på vårt chokladkakeberg.
- Jaha, det är till att göra lite julgodis.
500spänn socker, kakao, nötter, grädde och en frukt.

Resultatet är bruna fingeravtryck på skåpsdörrar, kastruller, diskborste och glas, åtta flyttkartonger praliner, två med fudge, tre ica-kassar kola och en bokfylla med mozartkulor.

Man har det uppdämda behovet. En massa rörande, kokande, knådande, smörhyvlande, hackande, mätande och räknande som måste ut, ut ut ut ut ut! Dagarna går, tristessen tornar upp sig och man ser snart inte över kanten! Husmorsgenen! Argh!

Sen gör man det. en dag är det dags och man bara kör hårt. Handlingsrundan är värst. När det är frågan om en timme, kanske bara några minuter, innan man befinner sig badande i sockersafter och fettklafsande.
Det gäller bara att få med sig allt hem. Kokboken i högsta hugg. Hur mycket grädde skulle det vara i fudgen? Och i den vita tryffeln då? Vilken sida var den på? Men dubbla satsen sa vi. Tog du smör till både detta och citruskolan? tvåhundratjugofem per sats. Det borde räcka. Kanske lite extra, för säkerhets skull? Men du, ska vi inte rulla lite marsipan nu när vi ändå är igång? Det är ju gott.

Här är resultatet.



Visst är det snyggt att slå in kolorna i gammalt manuspapper? Knö in litteraturen i alla hörn!Fudge med sju deciliter florsocker som gjorde den spröd och vänligt sinnad.
My partner in crime och vårt byte.


Så kom Sunshine förbi, drack vin och åt lussebulle, provsmakade, bytte musik och diskade. Så ringde Fräsgård på dörren och sa Hallå i stugan, luktade på sockerluften, smuttade vin och fnittrade.

Måndagen är så långt borta.

0 kommentar:

Skicka en kommentar